Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft vooralsnog weinig economische effecten gehad buiten die twee landen. Oplopende spanningen en strengere sancties kunnen echter flinke gevolgen hebben in Europa, Centraal-Azië en de rest van de wereld. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Het IMF ziet vooral gevaar in een verstoring van het aanbod van Russisch gas richting Europa. Veel Europese landen zijn zwaar afhankelijk van gas uit Rusland. Finland krijgt zelfs al zijn gas uit Rusland, terwijl dat bij Bulgarije en Tsjechië voor nagenoeg het hele gasaanbod geldt. In onder meer Griekenland, Oostenrijk, Polen, België en Duitsland komt 40 tot 60 procent van het gebruikte gas uit Rusland.

Daarnaast lopen de risico’s voor banken met grote belangen in Rusland steeds verder op, omdat het voor Russische leners steeds moeilijker wordt aan hun verplichtingen te voldoen. Dit geldt vooral voor Oostenrijkse banken, terwijl het IMF ook Franse, Italiaanse en Zweedse banken als kwetsbaar bestempelt.

Metalen

Rusland is ook een belangrijke leverancier van diverse metalen, die sterk in prijs kunnen stijgen als het conflict verder uit de hand loopt. Zo is Rusland goed voor circa 40 procent van de internationale productie van palladium, komt 12 à 14 procent van al het platina en nikkel uit het land en wordt 8 procent van het internationale aanbod aan aluminium in Rusland gefabriceerd. Sinds de annexatie van de Krim zijn nikkel en palladium al zo’n 10 procent duurder geworden.

Rusland speelt verder uiteraard een belangrijke rol als olieproducent, aangezien het ruim 10 procent van alle olie ter wereld levert. Vooralsnog is het effect van het conflict op de olieprijs gering, maar dit kan volgens het IMF veranderen als de spanningen ineens sterk oplopen.

Buurlanden

In grote delen van Europa gaat de directe link met Rusland niet veel verder dan grondstoffen en energie. Dit geldt echter niet voor veel buurlanden, zoals de Baltische staten, Moldavië, Turkmenistan en Oezbekistan, die meer dan 5 procent van hun export aan Rusland te danken hebben. Verder zijn onder meer Finland, Bulgarije, Slowakije en de Baltische staten voor hun exportindustrie erg afhankelijk van goederen uit Rusland.

Daarnaast zijn Russische toeristen volgens het IMF heel belangrijk voor de economie in Bulgarije, Cyprus en Montenegro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl